One Article

Despre Lume

Muncă și Viziune Despre Muncă

Posted by Andrei Ionita on
Muncă și Viziune Despre Muncă

Tocmai ce m-am întors de la o montare de geamuri termopan, executată alături de taică-miu. În ciuda divergențelor specifice conflictului dintre generații, îl respect pe tata. Își întreține familia muncind pe cont propriu și nu așteaptă să-i pice din cer. Dacă e de muncă, muncește, dacă nu e de muncă e cumpătat și are grijă de bani.

La montarea despre care vorbeam mai sus, n-a trebuit să fac mare lucru, ci doar să car geamurile pe scări, să bag un șurub sau să scot cu ranga niște cuie. Adică lejereanu. Pentru 5 ore de făcut treburi de genul am primit cam cât primeam într-o zi la vechiul loc de muncă.

Și totuși, oricât mi-ar plăcea momentele astea tată-fiu, n-aș face asta for a living. De fapt, n-aș face niciun fel de muncă fizică decât dacă ar fi neapărat necesar ca să nu mor. Nu e vorba de aroganță, doar că eu nu-mi doresc asta pentru mine. Că doar cineva trebuie să facă toate lucrurile alea. Măcar de dragul economiei, dacă nu de plăcere. Și eu nu vreau să fiu eu acel cineva.

Și mă gândesc că n-aș fi ajuns la concluzia din paragraful de mai sus dacă n-aș fi fost pus în situația de a munci, pe bune, cu mâinile jos de pe taste. Ceea ce ar putea fi o idee extraordinară pentru elevi și studenți.

Cum ar fi ca, în loc de ora de religie să trimitem elevii la muncă fizică? În clasa a 11-a sau la începutul clasei a 12-a, înainte de BAC. Plus, încă o dată prin anul 2 de facultate. Dar nu așa cum făceau comuniștii, ci contra un beneficiu. Dacă au peste 16 ani e legal să muncească vreo 6 ore pe zi.

Iar sistemul să fie ceva de genul: Primești un zece la matematică dacă mergi trei zile, după școală, câte 6 ore, să toaletezi copaci. Plus banii pe ziua aia. Dacă dezertezi înainte de cele trei zile, primești un doi și niciun ban. Sau la o măcelărie. Stai în picioare și faci carne tocată. Sau la plantat flori. Înțelegi ideea, sper. Ceva ușor, dar manual. Americanii îi zic schimbului de genul ăsta trade-off

Oricum notele se dau aiurea, deci un singur 10 dat aiurea în 4 ani de liceu nu ar face mare pagubă. Și programul ar fi opțional. Și țintești exact categoria de public cu note mici și foarte mici, care ar prefera să ia 30 de lei ca să treacă clasa.

Cred că ar deschide ochii unora dintre ei și i-ar motiva să pună mâna să învețe să facă ceva util lumii în care trăiesc, ca să nu ajungă să taie găini în Ciorogârla pentru o pâine. Că eu îmi aduc aminte că până prin anul 1 de facultate credeam că tot ce zboară să mănâncă și că mă va lua cineva să mă facă director.