One Article

Online

Profitshare interzice folosirea Google AdWords

Posted by Andrei Ionita on
Profitshare interzice folosirea Google AdWords

Când am auzit că eMAG Profitshare trece în administrarea firmei Conversion Marketing, transformându-se în Profitshare m-am bucurat. Mă gândeam că o să-mi mut ușor-ușor activitatea de afiliere către advertiserii noi, mai ales că la momentul ăla exista problema întârzierilor din 2Parale.

Astăzi, cei de la Conversion Marketing au anunțat schimbări în termeni și condiții. Aș spune chiar că shimbă regula în timpul jocului. Pe scurt, cresc unele comisioane dar e mai greu să le obții. Poți citi toate detaliile aici, dar cu adevărat interesant mi s-a părut următorul paragraf:

6. Promovarea eMAG prin intermediul Google AdWords nu mai este permisa in afiliere

Incepand cu 15 august, promovarea directa a linkurilor de afiliere eMAG, prin intermediul Google AdWords, nu va fi permisa in afiliere. Investitiile noastre in acest canal de promovare sunt semnificative si nu vedem ca avand logica de business licitarea impotriva afiliatilor pentru spatii.

Pare logic, nu? La prima citire și eu am crezut așa. Numai că nu e. Vezi tu, Google AdWords nu permite afișarea a două anunțuri cu aceeași adresă URL în paginile căutării. Asta înseamnă că dacă eu, afiliatul, licitez 1RON iar eMAG 1,1 RON, reclama mea nu va fi afișată. Reciproca e valabilă. Așadar, neafișându-te, nu înregistrezi click-uri și nu pierzi bani, dar vânzarea tot eMAG o înregistrează.

De unde deducem că e mai ieftin pentru ei să facă AdWords decât afiliere, așadar întotdeauna afiliații vor fi mai puțini importanți în mixul de marketing decât celelalte canale. Dovada? Această decizie.

De asemenea, prezența afiliaților în Google AdWords nu face să crească bid-urile numai pentru eMAG, ci și pentru concurenții eMAG, ceea ce e bine la nivel teoretic.

Soluția?

Sunt o grămadă de produse și categorii de produse pe site-ul eMAG pentru care ei nu desfășoară campanii de promovare prin Google AdWords. Ceea ce înseamnă că un landing page suplimentar între anunț și magazin ar trebui să-și facă treaba. Mai ales pe căutările ce includ brand-ul, de tipul „telefoan …. emag” sau „oferta … emag”.

Și așa am rezolvat două probleme: Brand bidding-ul care era oricum interzis și noua regulă care interzice folosirea Google AdWords.