One Article

Online

4 Așteptări de la un Affiliate Manager

Posted by Andrei Ionita on
4 Așteptări de la un Affiliate Manager

Când Marius Morariu a scris că a devenit Affiliate Manager pentru Bioportal (link afiliat),  mi s-a părut foarte tare ca un magazin online să folosească serviciile unui afiliat în felul acesta.

În primul rând pentru că asta denotă interes crescut și seriozitate din partea magazinului cu privire la acest canal de vânzări, iar în al doilea rând pentru că reprezintă o recunoaștere a calităților personale a unui afiliat.

Mai mult decât atât, topicul din Seopedia legat de programul de afiliere al Bioportal e o unealtă de comunicare transparentă. Iar când vorbești de eCommerce în general și marketing afiliat în particular, transparența este decisivă atunci când alegi de la cine să cumperi sau, după caz, pe cine să promovezi.

Am dat exemplul lui Marius Morariu în speranța că și alți advertiseri implicați în platforme de marketing afiliat vor face la fel. Sigur, poate nu vor angaja un responsabil cu afilierea, dar vor încerca să învețe de la cei care se implică în această activitate. Detaliez în rândurile următoare.

Văd din ce în ce mai des magazine care părăsesc 2Parale la 1-2 luni după ce au intrat în sistem, dezamăgite fiind de rezultatele slabe sau inexistente. Totodată, inboxul meu este umplut zi de zi de mesaje promoționale sau informații cu privire la bannere updatate sau super-reduceri.

Așadar, după aproape 8 luni de marketing afiliat, uite câteva sfaturi dacă te gândești să îți înscrii magazinul în 2Parale sau orice altă rețea de marketing afiliat:

  • Afiliații sunt ca și clienții. Ei trebuie atrași și păstrați. Sunt câteva sute de magazine în 2Parale, iar cei mai mulți dintre afiliați au deja o serie de advertiseri care performează.  Așadar concepe o schemă de bonsare, fă-te remarcat, vorbește cu cei de la 2Parale să-ți dedice o postare pe blogul lor, promovează-ți campania în toate modurile posibile.
  • Dedică afiliaților un canal de comunicare exclusiv. Fie că e doar o adresă de email separată, un topic pe un forum sau un simplu formular de contact, dedică afiliaților un canal de comunicare dedicat, în plus față de sistemul de mesagerie al rețelei de afiliere. În 2Parale, în acest moment, am 151 de mesaje necitite de la advertiseri. Imediat după ce termin de scris postarea asta le voi marca pe toate drept „citite”.
  • Răspunde solicitărilor din partea afiliaților. Nu cred că e necesar să detaliez, dar vă voi da un exemplu. Eu bag cam 10-15 lei pe zi într-o campanie de promovare a unui produs pe eMAG. Când eMAG a interzis AdWords, am căutat alternative prin 2Parale. Am găsit un advertiser care să corespundă coordonatelor trasate de eMAG. Din păcate mi-a respins aplicarea la campanie fără nicio explicație. Se poate spune că advertiserul a pierdut aprox 300 RON buget de promovare?
  • Oferă afiliaților informații relevante pentru activitatea lor! Dacă dai copy-paste informațiilor din newsletter-ul tău sau anunți că ai urcat niște bannere pentru noua campanie e foarte puțin probabil să fii luat în seamă de noii afiliați. Știu că toate magazinele mari fac asta, dar dacă dacă vrei să îi depășești, trebuie să înveți de la cei mari și să îmbunătățești, nu să copiezi. Voi da exemplul celor de la Bioportal și Marius Morariu. Ei publică un top al vânzărilor de pe săptămâna trecută, tocmai pentru a ajuta afiliații să identifice trenduri, să aibă un punct de pornire cu privire la motivele pentru care clienții apelează la magazinul advertiserului. În concluzie, oferă  afiliaților informații relevante despre marketing și vânzări, căci la newsletterul tău se pot abona și singuri.

Cam astea sunt ideile principale care mi-au venit cu privire la activitatea unui responsabil cu marketingul afiliat din cadrul unui magazin online. Dacă ai și alte idei, aștept să mi le împărtășești în formularul de comentarii de mai jos. Dacă ești un om ocupat sau cu mai puține idei, apreciez puțină reclamă în rețelele sociale cu ajutorul butoanelor de mai jos. Numai bine!

[wpsocialite]