One Article

Despre Mine

Primele lecții la început de „antreprenoriat”

Posted by Andrei Ionita on

Mi-am luat acum ceva vreme un angajament față de mine însumi. Acela că nu voi ieși la pensie fiind angajat, atunci când îmi dă voie legea. Voi ieși la pensie din postura de self-employed, atunci când nu voi mai putea munci sau nu-mi va mai plăcea ceea ce fac.

Apropos de self-employment, observi cât de săracă e limba română când vine vorba de valori și libertăți capitaliste? 

Ușor-ușor pașii către îndeplinirea visului prind contur. Nu atât de repede pe cât speram și pe măsură ce mă apropii de scopul meu realizez că sunt nenumărate lucruri pe care nu le-am luat în calcul, dar suficient de repede încât să mă țină motivat. Aș putea să mă plâng de taxe, de economia care nu merge sau de lipsa informațiilor și birocrație. Nu o voi face. Sunt piedici prea mici în calea mea ca să mă dau bătut din cauza lor. Și mai știu și că 90% dintre afaceri se închid în primii 5 ani de activitate. 

Dar în scurtul timp în care am tot încercat să fac lucruri frumoase, am învățat câteva lucruri de care sper să îmi aduc aminte peste 5 ani, indiferent care va fi deznodământul.

  1. Informația e cea mai importantă resursă pe care o poți avea. Ea îți deschide și noi oportunități, tot informația te ajută să treci peste piedicile de care vorbeam mai sus și, cel mai important, e o resursă pe care odată ce ai dobândit-o nu îți poate fi sustrasă.
  2. Nu vei cunoaște niciodată nevoile clienților tăi mai bine decât ei însuși. Și dacă chiar le-ai cunoaște, ei sunt cei care iau decizia finală. Tu poți doar să oferi informația pe care se bazează acea decizie.
  3. Orice decizie luată azi, se va răsfrânge asupra ta la un moment-dat, mai târziu. Nu ai cum să iei exclusiv decizii fericite, dar notează-ți motivele pentru care ai decis ceva. Va fi mai ușor să optimizezi procesul pe viitor și să rămâi motivat când iei decizii nefericite.
  4. Dacă nu poți să oferi valoare la prețul corect, mai bine nu o oferi. Vei fi văzut ca un oportunist, dispus să facă compromisuri pentru bani. Banii se cheltuie, imaginea rămâne.
  5. Orice problemă sau nedumerire ai avea, sigur există cineva care s-a mai confruntat cu asta. Internetul e o resursă extraordinară din punctul ăsta de vedere. Te ajută să găsești oameni care îți plac, sau care fac lucruri mișto și care vorbesc despre experiența lor. Ariel e exemplul meu în sensul ăsta.

Mi-ar plăcea să aud și alte idei de la oameni fericiți și motivați care fac lucruri pe cont propriu. Deci, dacă tot ai ajuns până la punctul ăsta al postării, lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi ceva despre experiența ta.