One Article

Online

Cum verifici o listă de URL-uri cu ajutorul Google Spreadsheets

Posted by Andrei Ionita on

Mi se întâmplă frecvent să am de verificat validitatea unei liste de URL-uri înainte de a lucra cu ele. Dacă lucrezi în online, s-ar putea să te lovești și tu de aceeași problemă, iar click-ul pe 200 de URL-uri dintr-un excel e un task pe care nu-l doresc nimănui.

De ce am nevoie de asta?

1.Dacă te ocupi de SEO, chestia asta e utilă pentru a descoperi link-uri moarte. După ce le descoperi, următorul pas este redirectarea lor către pagini relevante din website, mai ales dacă acele link-uri moarte au parte de backlinks. Împreună cu Search Console, trucul despre care îți voi spune mai jos te va ajuta să îmbunătățești rankingul și să transferi link juice-ul către paginile pe care vrei să le promovezi.

  1. Să zicem că lucrezi într-o agenție, iar clientul tocmai ți-a trimis o listă de produse/pagini de implementat într-o campanie. În loc să aștepți ca platforma de ads să îți respingă anunțul, poți să scutești niște timp și să-i dai peste nas clientului cu know-how-ul tău în domeniu.

  2. Pentru că majoritatea tool-urilor online care fac asta au o limită de 50 de URL-uri, după care crapă.

4.Pentru că n-ai altceva mai bun de citit la ora asta, iar Vice pune iar numai chestii gheiuțe.

Te rugăm, Andrei. Nu ne mai ține în suspans!

Așadar, primul pas este să faci rost de lista de url-uri pe care vrei să o testezi. E clar că nimeni nu citește postarea asta în timpul liber, deci trecem la pasul 2.

Pasul doi e să pui toate URL-urile într-o coloană din Google Spreadsheets.

Lista URL

 

În pasul 3, va trebui să creezi o funcție care returnează status code-ul url-ului tău. Sună mai complicat decât pare. De fapt, o să folosim funcția de aici și îi vom da paste în script editor-ul din Google Spreadsheets.

 

 function HTTPResponse( uri )
{
var response_code ;
try {
response_code = UrlFetchApp .fetch( uri ) .getResponseCode() .toString() ;
}
catch( error ) {
response_code = error .toString() .match( / returned code (ddd)./ )[1] ;
}
finally {
return response_code ;
}
}

 

script editor

 

Script editor

In final, va trebui să aplici funcția proaspăt-creată HTTPResponse pentru întreaga coloană cu URL-uri. Cu alte cuvinte, dacă ai lista de url-uri în coloana A, atunci în celula B1 vei scrie =HTTPResponse(A1).

Apoi, combinația de taste CTRL + Shift + Săgeată jos va selecta toată coloana, iar un Ctrl + D va aplica formula de sus până jos.

Ca idee: Status Code-ul 200 e OK la fel și 301 sau 302. Celulele blank sau cu alte status code-uri ar trebui revizuite. 

PS: Dacă nu sunteți pe un PC de serviciu și aveți totuși drepturi de administrator, metoda de mai sus e inutilă. Vă recomand să folosiți Xenu 

Succesuri!

 

BeMob: https://jcmxz.bemobtrk.com/go/1afee6cd-95ab-409f-bdc1-5c7a3a7ecd50?st={st}

UGG Adsbridge: https://jykbn.adsbtrk.com/c/6a6222cee2fccb1d?