Hai sa ne spunem pe nume!

Hai sa ne spunem pe nume!

Cand am ajuns la casa de marcat, m-am uitat pe ecusonul lui si i-am zis Salut, Mihai!. Un gest banal, intr-un context plictisitor, aparent. Insa Mihai s-a uitat la mine total nedumerit si mi-a zis :

-Mi s-a parut ca mi-ati spus pe nume
-Pai da, nu de-asta ai ecuson?

După discuția asta mi-a povestit că nimeni nu îi zice niciodată pe nume. Că în general oamenii își iau cumpărăturile, răspund la salut și pleacă. Toate astea pe un ton oarecum entuziast.

Chestia asta m-a făcut să mă gândesc că lumea ar fi un loc mai bun dacă ne-am spune pe nume de fiecare dată când ne adresăm unii altora. Nu degeaba în call center se practică personalizarea conversației cu clientul.

Andrei Ionita

http://aionita.eu

Îmi place marketingul online, practic marketing afiliat și studiez <a href="http://sociologiaconsumului.wordpress.com/" title="Masterat Sociologia consumului și marketing" rel="nofollow">Sociologia Consumului și Marketing</a>. Îmi plac oamenii îndrăzneți, așadar nu ezita să intri în contact cu mine sau să te abonezi la NewsLetter.

Comments ( 7 )

 1. ReplyMihai Krieger
  Sa stii ca m'am gandit si eu la asta. Numai ca, daca la casa este cineva mai in varsta, e greu sa zici "buna ziua, doamna Lăcrămioara", nu?
  • AuthorAndrei Ionita
   Nu e greu, e ciudatel. Dar asta pentru că limba noastră a evoluat in asa fel încât folosirea numelor se pretează o discutie informala. Pe de alta parte, sa nu uitam ca se numeste prenume.
 2. ReplyIosif
  Se simt si ei oameni.. Iti dai seama ca totul e mecanic, pana si acel "Buna ziua" se spune ca asa trebuie... Eu cred ca e o idee buna sa ne spunem pe nume! :)
 3. ReplyAdi
  Ahhh, că am uitat cum o chema pe doamna/domnișoara care mi-a cerut buletinul pentru o sticlă de bere, ar fi fost o discuție interesantă să-i fi zis pe nume. Încerc data viitoare când mi se cere buletinul :)).
 4. ReplyLiviu
  Eu nu am auzit de call center care sa practice personalizarea conversatiei. In majoritata se foloseste un script de la care nu ai voie sa te abati.
  • AuthorAndrei Ionita
   De cele mai multe ori, depinde de ce vrea clientul. Insa personalizarea conversatiei e o regula in orice call center care nu activeaza intr-un apartament. Sursa: Am lucrat aici si aici
 5. ReplyDaniela
  Cand iei cumparaturile, nu prea ai timp de conversatii ca mai asteapta si alta lume dupa tine. In plus, daca vrei sa abordezi casierul pentru o anumita problema, incepi cu "Nu va suparati", nicidecum pe nume. Cam asa e obisnuita lumea. :)