De la Android la Windows Phone 8

Am o săptămână de când am schimbat Android pentru Windows Phone 8 și pentru că nu am găsit informații în limba română decât pe site-ul Microsoft  care să te ajute cu migrarea, sau măcar să-ți spună la ce să te aștepți, m-am gândit să-ți spun câteva lucruri în articolul ăsta.

UPDATE: Pentru că articolul ăsta atrage oameni interesați de trecerea un terminal Windows Phone, vreau să atrag atenția asupra unui lucru – există pe piață telefoane Windows produse de altcineva decât Microsoft (Nokia). Allview și altele. NU LE CUMPĂRAȚI. Experiența Windows Phone e completă doar pe un terminal Lumia pentru că majoritatea aplicațiilor care fac sistemul de operare să fie atât de bun (Lumia Camera) sunt disponibile doar pentru telefoanele Lumia.

În plus, recomand doar eMAG pentru telefoane Lumia, chiar dacă sunt resigilate.

Profilul meu de utilizator

Am folosit cam jumătate de an Android, o versiune veche, 2.3 (cred) pe un telefon dual-sim Allview. Românii au niște device-uri foarte tari cu Android optimizat destul de bine, motiv pentru care îmi place de mor și tableta pe care o am de la ei și pe care o folosesc zi de zi de vreo 3-4 luni. Așadar, experiența mea cu Android e suficient de lungă încât să-mi fac o părere și să știu cu ce se mănâncă.

button

Pe lângă Android, viața mea e pe Google. Am 5 conturi de mail, toate redirecționate către Gmail, tocmai ca să scap de nevoia unui client de email pe device-uri. Totul se sincronizează și poate fi accesat de oriunde doresc. Folosesc activ Google Drive, clienților le vorbesc despre importanța integrării Google Plus în prezența lor online, AdWords și Analytics sunt produse pe care le folosesc frecvent, ca să nu mai vorbim de Google Maps sau Webmaster Tools.

Pe scurt, sunt dependent de google, iar ecosistemul creat de ei îmi aduce venituri, ceea ce înseamnă că nu aș putea renunța la ei, chiar dacă aș vrea.

De ce Windows Phone 8

M-am hotărât să schimb terminalul atunci când Allview a intrat în Mod Avion și nu a mai vrut să își revină fără un reset to factory settings, care a coincis cu pierderea highscore-ului la Flappy Birds. Mă tot uitam la un Lumia 520, căci la prețul ăsta nu există competitor cu Android și m-am decis să-l iau, în ideea că pot să-l returnez dacă nu-mi place.

În fine, nu voi face un review pentru Nokia, ci voi vorbi mai departe procesul de migrare de la Android la Windows Phone, într-o abordare comparativă.

Android vs Windows Phone 8

Prețul. Pe scurt, nu găsești un Android de la un brand cu istorie la banii pe care nokia își vinde produsele.

Hardware-ul se mișcă super bine. De fapt, ceea ce vreau să spun e că sistemul de operare se mișcă super bine pe același hardware pe care un Android ar da semne de efort, cu lag și bug-uri. Aici poate fi și vina strategiei Google care permite customizarea sistemului lor de operare de către producător, așa încât codul nu e întotdeauna cel mai bine scris sau optimizat pentru performanță. Lucru valabil și pentru aplicații.

În schimb, Windows Phone 8 se mișcă la fel ca în prima zi și după o săptămână de update-uri, aplicații instalate, sincronizări și customizare.

Maturitatea sistemului de operare. Oricât de încântat aș fi de fluența cu care se mișcă Windows Phone 8, nu pot nega că Android este în centrul atenției developerilor și aplicațiile vor fi dezvoltate pentru iOS și Android, înainte de toate.

Dincolo de asta, maturitatea sistemului de operare devine o problemă atunci când realizezi că nu există un file-manager pentru Windows Phone 8. Adică nu poți urca un fișier .psd de exemplu pe telefon pentru a-l copia ulterior pe un alt device sau pentru a-l atașa pe email.

În plus, fiecare aplicație rulează un sandbox propriu. Adică nu poate accesa alte fișiere în afară de cele din spațiul propriu dedicat aplicației. Este o măsură de securitate excelentă, dar dacă ești obișnuit cu Android, s-ar putea să ai o problemă cu faptul că nu poți pune în WhatsApp un fișier video din cauza asta.

SkyDrive

Așa cum Google se folosește de Drive pentru sincronizarea fișierelor pe mai multe dispozitive, și Microsoft face același lucru cu SkyDrive, redenumit OneDrive, din cauza unor probleme legale.

OneDrive  e un produs extraordinar, mai ales dacă folosești Windows 7 sau Windows 8 pe PC-urile tale. Are o versiune online de Word, Excel și Powerpoint mult mai bună decât Google și se integrează mult mai natural cu Office-ul de pe PC decât Google. Poți încerca să-ți faci cont aici chiar dacă nu ai Windows Phone, căci aplicația există și pentru Android.

Minusuri pentru un dependent de Google

Principalul minus este că nu am un client decent de email care să integreze tot ceea ce am în Gmail. Și mă refer aici în primul rând la posibilitatea de a trimite mailuri de pe mai multe adrese care au fost adăugate la același cont de Gmail. Asta e o reală problemă mai ales dacă ai 7-8 adrese de email pe care le urmărești și de pe care trebuie să dai reply. Există Metro Mail, care costă 6 RON, însă nu se compară cu aplicația nativă Gmail de pe Android.

Căutarea. Telefoanele cu Windows Phone vin cu un buton mare de search. Exact ca în imaginea de mai jos.

Acel buton de căutare pornește Bing Search. Motor de căutare complet irelevant pentru țara noastră. Din păcate nu poți să schimbi funcționalitatea acelui buton, așa încât să ducă spre Google Search. Nici măcar cu o aplicație. Asta din cauza rivalității dintre Google și Microsoft.

Uite care e faza: poate Tudor Galoș are o adresă la care să dea feedback către niște marketing manageri mai mari decât el:  Nu îmi pasă de rivalitatea dintre companii, eu vreau să plătesc pentru un produs bun, iar traficul adus competiției s-ar putea să fie un preț foarte mic plătit în schimbul unui produs care merită lăudat prietenilor mei sau despre care merită să scrii pe blog.

Colegii folosesc Google Drive. Ghinion. Asta înseamnă că aș vrea să folosesc Google Drive. Din păcate nu se poate. Pot să deschid fișierele din Google Drive cu ajutorul unei aplicații de Windows 8, dar nu pot edita sau uploada fișiere în Google Drive,  ceea ce face aplicația cvasi-inutilă.

Concluzii

Dacă vii de la Android la Windows Phone 8, așteaptă-te să fii uimit de două lucruri: 1) Viteza și Fiabilitatea Windows Phone și 2) Lipsa de flexibilitate a acestui sistem de operare.

Aplicațiile sunt puține pentru Windows Phone nu pentru că nu există terminale sau piață sau pentru că platforma nu e atractivă pentru developeri, ci pentru că ecosistemul nu e suficient de deschis încât să permită integrarea unor servicii mișto.

Însă dacă ești un utilizator care nu vrea să-și bată capul, nu are chef să se sincronizeze cu rețeaua de acasă sau să acceseze fișierele pe FTP, vei fi uimit de cât de bine e legat sistemul de operare și de faptul că aplicațiile native nu dau rateu.

 

 

 

 

 

Andrei Ionita

http://aionita.eu

Îmi place marketingul online, practic marketing afiliat și studiez <a href="http://sociologiaconsumului.wordpress.com/" title="Masterat Sociologia consumului și marketing" rel="nofollow">Sociologia Consumului și Marketing</a>. Îmi plac oamenii îndrăzneți, așadar nu ezita să intri în contact cu mine sau să te abonezi la NewsLetter.

Comments ( 3 )

 1. ReplyMihai
  Bun articol. Nu am avut niciun Windows Phone pe mână ca să am o părere despre asta. Rămân la Android. Oricum, mi-ai satisfăcut niște curiozități, despre care nu m-aș fi obosit, probabil să mă informez și să le sintetizez. Cu alte cuvinte: GG
 2. ReplySergiu
  Interesant articolul. Părerea mea e că mai trebuie lucrat destul de mult pentru ca Windows Phone-ul să atingă performanțele pe care Android-ul. Evit Windows Phone-ul pentru că e foarte greu de... personalizat. E mult prea rigid Windows Phone-ul, pornind de la tema Metro căreia nu-i poți schimba decât culoarea și până la aplicații.
  • AuthorAndrei Ionita
   Sigur, e mai puțin flexibil iar lipsa unui file manager poate fi frustrantă la început. Dar sunt utilizator de Android pe un device mai mare și mai puternic și nu se compară la viteză. Și atunci, ținând cont că nu folosesc telefonul decât pentru citit mailuri, Facebook, Whatsapp și poze, e un compromis pe care am considerat că merită să-l fac. Trecerea la Windows Phone 8 e o decizie pe care am luat-o după câteva luni de vândut telefoane pentru un operator din România. Consider că am gândit-o suficient. Astea sunt argumentele mele. Mai departe, e chestie de gust.