Mămici și pitici

Mămici și pitici

Copiii fără EticheteÎmi aduc aminte de o întâmplare care mi-a rămas întipărită în memorie, ca un fin observator social ce sunt. Se făcea că eram în metrou, iar pe scaunul din fața mea se aflau o mămică, împreună cu un copil. Discutabil dacă era fetiță sau băiet. Oricum, e total nerelevant pentru ce urmează să-ți povestesc.

Și la un moment dat, cel mic îi spune mă-sii că s-a plictisit. Știi cum fac copiii când se plictisesc. Sunt miorlăiți sau energici și imposibil de ținut locului. Mămica îi arde un dos de palmă peste ochi, așa… de control. Ăl’ mic se liniștește.

10 secunde mai târziu, copilul se întoarce să se uite pe geamul trenului. Mă-sa îi mai arde un dos de palmă, tot de control (probabil vita era studentă la management și ajunsese la lecția despre control) și-i zice:

Stai cuminte măi copilule că se uită lumea la noi!  Și-i mai arde o palmă ceva mai sănătoasă de data asta.

Copilul începe să plângă. Mă-sa o ține pe a ei. Ne facem de râs, se uită lumea la noi și alte variațiuni pe aceeași temă. Toate astea presărate cu câte o palmă. Discret, să înțeleagă ăla micu’ că dacă vrei să faci ceva, o faci pe sub mână, să nu te vadă lumea. Am coborât și vaca băga educație moral-civică cu palma în copil. Nu vreau să-mi imaginez cum decurgeau lucrurile acasă pentru cei doi.

Iar cazul de mai sus e doar unul. În realitate, 63% dintre copii declară că au fost bătuți acasă de către părinții lor. Și pentru că studiul se referă la un comportament indezirabil social, cu siguranță cifrele reale sunt altele. Mai mari. Organizația Salvați Copiii are o campanie de conștientizare asupra paradigmei în care funcționează educația familială.

Pe scurt, bătaia nu e ruptă din rai, iar educația nu se face cu parul. Pentru simplul motiv că parul (sau furtunul de la mașina de spălat – așa cum era pe vremea mea) înseamnă altceva pentru un copil cu aproape zero experiență de viață, decât înseamnă pentru un adult.

Iar pentru colegii din SNSPA, dacă Remus Pricopie s-a băgat în chestia asta, ar fi drăguț să promovăm într-un fel sau altul campania de față.

 


Andrei Ionita

http://aionita.eu

Îmi place marketingul online, practic marketing afiliat și studiez <a href="http://sociologiaconsumului.wordpress.com/" title="Masterat Sociologia consumului și marketing" rel="nofollow">Sociologia Consumului și Marketing</a>. Îmi plac oamenii îndrăzneți, așadar nu ezita să intri în contact cu mine sau să te abonezi la NewsLetter.

Comments ( 2 )

  1. ReplyBlogalInitiative.ro
    Multumim pentru sustinere si implicare:)
  2. Copiii fara etichete | Despre sufletul meu
    [...] http://aionita.eu/mamici-si-pitici.html [...]