Muncă și Viziune Despre Muncă

Muncă și Viziune Despre Muncă

Tocmai ce m-am întors de la o montare de geamuri termopan, executată alături de taică-miu. În ciuda divergențelor specifice conflictului dintre generații, îl respect pe tata. Își întreține familia muncind pe cont propriu și nu așteaptă să-i pice din cer. Dacă e de muncă, muncește, dacă nu e de muncă e cumpătat și are grijă de bani.

La montarea despre care vorbeam mai sus, n-a trebuit să fac mare lucru, ci doar să car geamurile pe scări, să bag un șurub sau să scot cu ranga niște cuie. Adică lejereanu. Pentru 5 ore de făcut treburi de genul am primit cam cât primeam într-o zi la vechiul loc de muncă.

Și totuși, oricât mi-ar plăcea momentele astea tată-fiu, n-aș face asta for a living. De fapt, n-aș face niciun fel de muncă fizică decât dacă ar fi neapărat necesar ca să nu mor. Nu e vorba de aroganță, doar că eu nu-mi doresc asta pentru mine. Că doar cineva trebuie să facă toate lucrurile alea. Măcar de dragul economiei, dacă nu de plăcere. Și eu nu vreau să fiu eu acel cineva.

Și mă gândesc că n-aș fi ajuns la concluzia din paragraful de mai sus dacă n-aș fi fost pus în situația de a munci, pe bune, cu mâinile jos de pe taste. Ceea ce ar putea fi o idee extraordinară pentru elevi și studenți.

Cum ar fi ca, în loc de ora de religie să trimitem elevii la muncă fizică? În clasa a 11-a sau la începutul clasei a 12-a, înainte de BAC. Plus, încă o dată prin anul 2 de facultate. Dar nu așa cum făceau comuniștii, ci contra un beneficiu. Dacă au peste 16 ani e legal să muncească vreo 6 ore pe zi.

Iar sistemul să fie ceva de genul: Primești un zece la matematică dacă mergi trei zile, după școală, câte 6 ore, să toaletezi copaci. Plus banii pe ziua aia. Dacă dezertezi înainte de cele trei zile, primești un doi și niciun ban. Sau la o măcelărie. Stai în picioare și faci carne tocată. Sau la plantat flori. Înțelegi ideea, sper. Ceva ușor, dar manual. Americanii îi zic schimbului de genul ăsta trade-off

Oricum notele se dau aiurea, deci un singur 10 dat aiurea în 4 ani de liceu nu ar face mare pagubă. Și programul ar fi opțional. Și țintești exact categoria de public cu note mici și foarte mici, care ar prefera să ia 30 de lei ca să treacă clasa.

Cred că ar deschide ochii unora dintre ei și i-ar motiva să pună mâna să învețe să facă ceva util lumii în care trăiesc, ca să nu ajungă să taie găini în Ciorogârla pentru o pâine. Că eu îmi aduc aminte că până prin anul 1 de facultate credeam că tot ce zboară să mănâncă și că mă va lua cineva să mă facă director.

 

 


Andrei Ionita

http://aionita.eu

Îmi place marketingul online, practic marketing afiliat și studiez <a href="http://sociologiaconsumului.wordpress.com/" title="Masterat Sociologia consumului și marketing" rel="nofollow">Sociologia Consumului și Marketing</a>. Îmi plac oamenii îndrăzneți, așadar nu ezita să intri în contact cu mine sau să te abonezi la NewsLetter.

Comments ( 5 )

 1. ReplyEdi
  Nu ar fi mai bine sa stam noi, romanii, acasa cu mana in pantalon si tiganu sa munceasca ?? Sa facem o plantatie in loc de Cora, sa vezi atunci economie si fibra pe tigani! Oricum, ideea ta e foarte buna!Asa ca domnule Ionita, te propun ca presedinte!
 2. ReplyDana Lalici
  Andrei, ai idei foarte bune. Barbatul meu de exemplu, a facut 10 clase si apoi s-a dus la munca. Ca scoala nu-i placea. Acum, vine rupt acasa,dupa 10 ore de munca fizica, pentru care este platit infect si imi spune ca si-ar fi dorit sa ii fi deschis cineva ochii cand, la 16 ani, a zis : "nu-mi place la scoala" si a lasat-o balta. Si ce crezi ca fac eu, desteapta pamantului? L-am inscris la liceu, la frecventa redusa. Cap are, cat unul cu doua facultati. Dar la 40 de ani, e greu sa recuperezi un lucru nefacut la timpul lui. Respect munca, oricare ar fi ea, numai sa fie cinstita. Avem nevoie de oameni care sa munceasca in toate domeniile, de la sapa si pana la cercetari nucleare. Dar mai cred ca un tanar ar trebui sa aleaga in cunostinta de cauza. Dar cine sa ii dea cu capul de bordura realitatii? PS Nu doar ca simplu cititor, dar si in calitate de fost cadru didactic te aprob la fel de tare. PS Ai putea fi convins sa scrii mai des? :)
  • AuthorAndrei Ionita
   Bună Dana! Dacă-l înscrie nevasta și e genul meu de om, n-o să aibă chef de liceu, indiferent de frecvență. Pentru că nu e motivația lui (aia intrinsecă despre care vorbeam mai sus) și pentru că, după ce nu-l antrenezi să învețe lucruri noi, creierul înțelege că nu e cazul să investească resurse în conexiunile respective. Și e greu să te apuci să înveți. Cât despre scrisul mai des, de cele mai multe ori nu scriu articolul când îmi vine ideea, ci după ce dospește o noapte. Dacă mi se pare penibilă a doua zi, n-o mai public. Și majoritatea sunt penibile. Rău de tot :) O zi bună!
 3. ReplyElza
  ai crescut :)
  • AuthorAndrei Ionita
   Toate fetele zic asta :))